Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag hade gärna pluggat KPU på heltid och samtidigt aktivt sökt jobb för att snabbare öka chanserna, men det får jag inte, skriver insändaren. Bild: Jessica Gow/TT

Moment 22 för unga utbildade utan jobb

Jag undrar, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, vad ska vi unga göra som har en gedigen utbildning och mycket arbetslivserfarenhet, och ändå inte får några jobb, skriver Alice Andrews.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I artikeln "Pandemin gjorde Ella och Linus arbetslösa" (1/9) kunde jag verkligen känna igen mig i känslan av förnedring, skam och att vara en börda för samhället. Jag har en nyförvärvad masterexamen inom environmental science i ryggen, och mångårig erfarenhet i arbetslivet såsom diverse olika serviceyrken och tidsbegränsade projektledartjänster – ändå kan jag inte få något jobb.

Jag har under våren och sommaren sökt över 85 jobb – inte bara sådana inom hållbarhet, utan också jobb som under normala omständigheter är extrajobb för studenter, såsom lärarvikarie eller receptionist. Konkurrensen är dock stenhård. Nyligen fick jag reda på att jag inte gick vidare för ett jobb som timvikarie på en gymnasieskola det var över 100 sökande. De hade då valt bland de 30 (!) som faktiskt hade lärarlegitimation, vilket ju förstås är logiskt, men surt för oss utan.

Hur ska vi kunna "fylla på med ny kunskap och kompetens" om det innebär att vi inte längre kan försörja oss?

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att man som ung och arbetslös behöver "fylla på med ny kunskap och kompetens", vilket jag gör genom att hoppa på en Kompletterande Pedagogisk Utbildning (KPU) på 90 högskolepoäng för att få en lärarlegitimation och därmed bli mer anställningsbar. Men går man på a-kassa, vilket jag tack och lov har rätt till eftersom jag varit medlem under studietiden och har förvärvsarbetat, får man bara studera 50 procent i max 20 veckor.

Jag hade gärna pluggat KPU på heltid och samtidigt aktivt sökt jobb för att snabbare öka chanserna, men det får jag inte. Och om min situation ser likadan ut om 20 veckor, då måste jag hoppa av utbildningen för att ha fortsatt rätt till a-kassa, alternativt fortsätta plugga men utan försörjning (CSN har jag redan använt upp). Moment 22 alltså. Så jag undrar, Eva Nordmark, vad ska vi unga göra som har en gedigen utbildning och mycket arbetslivserfarenhet, och ändå inte får några jobb? Hur ska vi kunna "fylla på med ny kunskap och kompetens" om det innebär att vi inte längre kan försörja oss?

Alice Andrews, nyutexaminerad och arbetslös sustainability scientist

LÄS MER: Här är jobben att satsa på framöver

LÄS MER: Eva Nordmark (S): De unga arbetslösa har ett stort eget ansvar