Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det finns en grupp som lämnas utanför – de som av olika skäl inte använder datorn, skriver insändaren. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Mobiliseringen är inte helt felfri

Den dagen kommer när datasystemet är ur funktion – vad gör vi då, undrar signaturen Anonym.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I vårt moderna samhälle påverkar datoriseringen oss mer eller mindre, utan att vi tänker på det. Visst är det bekvämt när allt fungerar som det ska. Men vad händer när det inte gör det?

Det finns också en grupp som lämnas utanför – de som av olika skäl inte använder datorn. De flesta är pensionärer som inte växte upp med silversked i mun.

Häromdagen ringde jag elbolaget och ville ha utsättning av en kraftledning.

”Vi bokar inga utsättningar, du får söka på ledningskollen”, fick jag till svar. För att göra beställningen var jag tvungen att ta hjälp av datorn.

Inte för alla

Jag har en sexprocentig nervskada, vilket gör att min arm och mina fingrar inte fungerar helt. Det innebär att jag inte kan använda mobilen och Ipaden då jag trycker för hårt på skärmen.

Frågan är om det bara är en tidsfråga innan jag inte längre kan använda kortet till tankning av min bil? Det annonseras ständigt flitigt för att använda mobilen i stället. Vad ska jag och mina vänner som inte kan använda mobilen göra?

Det är inte länge sedan min pappa skaffade en teve så att vi skulle kunna se på VM 1958. Den var svartvit och man sände inte varje dag. Flera dagar var skärmfria.

Vi måste ta vara på de äldres erfarenhet innan den går förlorad. Ta tid att sätta dig ned och lyssna på vad de har att berätta, i stället för att titta ned i mobilen hela tiden.

Den dagen kommer när datasystemet är ur funktion – vad gör vi då?

Anonym