Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad jag förstått är det både billig el och gott om plats i nätet en söndagseftermiddag, skriver insändaren. Bild: Anders Wiklund/TT
Vad jag förstått är det både billig el och gott om plats i nätet en söndagseftermiddag, skriver insändaren. Bild: Anders Wiklund/TT

Mitt bastubad straffar sig

Min elräkning gick upp 8 procent under augusti för att jag badar bastu på söndagseftermiddagar, skriver Per på Hisingen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Göteborg Energi har precis infört en ny avgift, effektavgift. På sin hemsida skriver man: ”Det finns ingen brist på el i Göteborgsområdet just nu, men för att klara omställningen och trygga elleveranserna även i framtiden behöver vi använda elen på ett smartare sätt” Det smarta ska vara att sprida ut elförbrukningen genom att förändra vårt sätt att leva eftersom det är det som styr elförbrukningen.

LÄS MER: Efter missnöjet – politiker vill göra om nya elavgiften

Men varför styr man inte istället när på dygnet och i veckan vi har våra effekttoppar?

Men varför styr man inte istället när på dygnet och i veckan vi har våra effekttoppar?

Vad jag förstår så är det främst elledningar som är flaskhalsen för att kunna täcka ett stigande elbehov. För min del blir det en väldigt dålig styrning eftersom söndagseftermiddagens bastubad blir straffskatt på hela månaden. Vad jag förstått är det både billig el och gott om plats i nätet en söndagseftermiddag.

Mitt elbolag som jag köper elen av har en enkel och logisk app där jag får varningar i tid om riktiga effekttoppar på nätet och med det högre kostnad per kilowattimme, kanske något för monopolföretaget Göteborg Energi att kika på.

Samtidigt har vi en energiminister som envist hävdar att vi har ett enormt elöverskott. Inte på söndagar i alla fall enligt Göteborg Energi! Min elräkning gick upp 8 procent under augusti för att jag badar bastu på söndagseftermiddagar. Känner mig mest lurad på pengar, kanske det som är planen.

Bävar för vilka fler missriktade straffskatter vi ska utsättas för när elbilsförsäljningen tar fart. Kommer förresten konvertera min bastu till vedeldning.

Per på Hisingen

LÄS MER: Klimatet förlorar på Göteborg Energis nya prismodell