Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ju mindre marginaler man har desto svårare blir det att klara en kraftig hyreshöjning. Då kan man heller inte köpa loss marken, menar insändarskribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Missförstånd om tomträtt

Det finns inget krav på kommunen att ta ut så höga hyror som möjligt, varken för tomträtter eller för hyresrätter, skriver representanter för Villaägarna i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

19/8 Husägare – gläd er åt högvinsten

17/8 Ett oacceptabelt sätt att ta betalt för tomterna

Åke Hultman kritiserar Villaägarna och enskilda för att klaga på höga tomträttsavgälder istället för att glädja sig åt att huspriserna har stigit.

Om huset och nyttjanderätten till marken har ökat i värde är oväsentligt. Även om det är så är det inte säkert att husägarens inkomster har ökat. Dessutom får husägaren då betala reavinstskatt vid försäljning.

Vad som däremot är väsentligt är den kraftiga prisutveckling som skett på marken i Göteborg över tid, eftersom den påverkar tomträttsavgälden (markhyran) och friköpspriset.

I Göteborg har Socialdemokraterna under många år fört en politik som går ut på att kommunen ska behålla marken, men hålla nere hyran. Nu verkar S vilja byta politik, vilket kan resultera i kraftiga hyreshöjningar. Då skulle många av Göteborgs 9 000 tomträttsfamiljer komma i kläm rejält. En del har bott länge i sina hus. Ju mindre marginaler man har desto svårare blir det att klara en kraftig hyreshöjning. Då kan man heller inte köpa loss marken.

Hultman vänder sig mot att göteborgare i hyresrätt ska ”subventionera” husägarna. Men det finns inget krav på kommunen att ta ut så höga hyror som möjligt, varken för tomträtter eller för hyresrätter.

Tomträtt är föråldrat. Det är bra att Göteborg inte längre upplåter några nya tomträtter för småhus. Det bästa vore att förbättra möjligheterna att köpa loss marken.

Lena Södersten, förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Mart Saar, ordförande, Villaägarna Göteborg