Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Men Sveriges regering är svag och om oppositionen vänder sig emot regeringens omänskliga, dödsbringande politik kan man vända på utvecklingen, menar insändarskribenten. Bild: Olof Ohlsson
Men Sveriges regering är svag och om oppositionen vänder sig emot regeringens omänskliga, dödsbringande politik kan man vända på utvecklingen, menar insändarskribenten. Bild: Olof Ohlsson

Minska lidandet – stäng skolorna igen

De höga dödstalen borde få regeringen att förstå att kraftfulla åtgärder krävs för att minska smittspridningen, men istället ger man klartecken att öppna gymnasieskolor och universitet, skriver Sören Lindgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Så gott som alla länders ledningar ser det som sin främsta uppgift att skydda sin befolkning från sjukdom och död. Men i Sverige verkar man ha övergivit en sådan hållning när det gäller covid-19. Sverige hade enligt vissa mätningar periodvis i maj högst antal döda per capita i covid-19 i världen, och det beror på att Sveriges regering har överlåtit ansvaret för hantering av pandemin åt Folkhälsomyndigheten.

De höga dödstalen borde få regeringen att förstå att kraftfulla åtgärder krävs för att minska smittspridningen, men istället ger man klartecken att öppna gymnasieskolor och universitet. Folkhälsomyndigheten överlåter ansvaret på enskilda medborgare och upprepar sina rekommendationer stanna hemma när du är sjuk, håll avstånd och tvätta händerna. Många smittspridare känner ej av sin sjukdom och när man är ute finns det många situationer när man ej själv kan styra avståndet till andra människor. Och ute i affärer och i kollektivtrafik är det omöjligt att ofta tvätta händerna.

Se till att testning ökas och smittspårning återupptas.

Det man skulle kunna styra över är att använda munskydd, men det tycker Folkhälsomyndigheten är onödigt. Så utan att säga det visar myndighetens handlande att man vill smitta så många att man på sikt uppnår flockimmunitet, och då kommer dödligheten att förbli oacceptabel under en lång tid framöver och framtiden för riskgrupper blir fortsatt hopplös.

Men Sveriges regering är svag och om oppositionen vänder sig emot regeringens omänskliga, dödsbringande politik kan man vända på utvecklingen.

Man måste se till att ansiktsmask eller munskydd används i alla vårdsituationer och rekommendera att de även används av allmänheten i publika situationer.

Stäng alla skolor och restauranger tills smittspridningen på allvar börja avta.

Sören Lindgren

LÄS MER: Stadsdel för stadsdel: Så har coronaviruset spridit sig i Göteborg

LÄS MER: Klart att öppna gymnasier och högskolor igen