Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mindre lekfullhet och mer allvar, tack

Idén med linbana över älven var ett roligt medborgarförslag inför 400-års jubileet, men det borde stannat som ett sådant, skriver signaturen Håkan E.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Linbanor som kollektiva färdmedel har bara visat sig lämpliga i några enstaka städer med extrema höjdskillnader. Här kan banorna byggas med låga torn efter sluttningarna och med korta avstånd mellan tornen. Att korsa breda vatten, däremot, kräver långa spann och mycket höga torn. Därför förekommer linbanor inte i städer liknande Göteborg.

Men utan att ägna detta en tanke tyckte våra politiker att idén med linbana var käck och en linbana det skulle vi ha. Man satte alltså igång en kostsam och nu snart sjuårig planeringsprocess. Man bjöd in fyra arkitektteam, som trots en mycket snäv budget för projektet fick helt fria händer att komma med sina förslag.

En tillsatt jury fastnade sedan för ett av förslagen bland annat för dess "lekfullhet och poesi".

Ingen hade tidigare sett så fantasifulla torn och så exklusiva stationer till linbanor som de som nu presenterades.

En tillsatt jury fastnade sedan för ett av förslagen bland annat för dess "lekfullhet och poesi". Kanske bestod lekfullheten i att tornen tycktes sakna stabil markkontakt. Resultatet av allt detta blev dock en fyra gånger överskriden budget!

Snälla politiker! Viktiga verksamheter i vår stad står inför svåra besparingsbeting. Nu står ni snart inför det avgörande beslutet om detta ogenomtänkta linbaneprojekt: Lägg ner det! Vi är många som önskar mindre lekfullhet och mer allvar i Göteborgspolitiken.

Håkan E