Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skatterna är redan mycket höga i Sverige och tyvärr har vi en osund löneglidning, skriver insändaren. Bild: Henrik Holmberg / TT
Skatterna är redan mycket höga i Sverige och tyvärr har vi en osund löneglidning, skriver insändaren. Bild: Henrik Holmberg / TT

Miljonärsskatt bäddar för ökad skatteplanering

Vill man utjämna inkomstklyftor är det bättre att återinföra värnskatten, skriver Anna-Karin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En socialdemokratisk arbetsgrupp med finansministern i spetsen lanserar planer på att införa en ny förmögenhetsskatt. Men detta bidrar inte till att de rika får vara med och betala, utan kommer bara att öka skatteplaneringen.

Det går inte att komma ifrån att blanda in bostadsmarknaden i detta förslag eftersom de flesta har sin förmögenhet bunden i sitt boende. Många ser också sin bostad som en pensionsförsäkring som man kan sälja för att få ut lite att leva på.

Sverige har ett tickade bomb i sin bostadsmarknad där priserna har skenat under pandemin. Priserna trissas upp och så även reavinstskatten som någon gång ska betalas.

Många lånar också till lyxkonsumtion. Att införa en ny förmögenhetsskatt kommer att bidra till ökad skatteplanering och belåning.

Skatterna är redan mycket höga i Sverige och tyvärr har vi en osund löneglidning, där vissa tjänar mycket lite och andra för mycket. Vill man utjämna inkomstklyftor är det bättre att återinföra värnskatten.

Faktum är att en stor del av räntesubventionerna på bostadslån går till de allra rikaste. Varför ska någon som köper ett hus för 25 miljoner och tar lån få rätt till räntesubvention?

Behåll räntesubventionen för låginkomsttagare och unga och plocka bort den från höginkomsttagare och förmögna. Detta i stället för att införa ytterligare en skatt som kommer att drabba många men troligen inte de som arbetsgruppen siktar in sig på: ”Den rikaste procenten”.

Anna-Karin

LÄS MER: Ekonom: Miljonärsskatten - ett slag i luften

LÄS MER: "Miljonärsskatt" i kampen mot corona

LÄS MER: ISK-tak siktar på de förmögna