Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Merarbete, nej tack

Det kommer att bli sjuksköterskorna som får lära upp de nya “sjuksköterskorna" i form av sommarvikarierande läkarstudenter, skriver Gunilla.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Marcus, leg läkare, 13/3

“Bra skola för blivande läkare” skriver signaturen Marcus, angående erbjudande om sjuksköterskevikariat till läkarstudenter på sommaren! Skola, jo jag tackar! Det kommer att bli sjuksköterskorna på arbetsplatsen som får lära upp de nya “sjuksköterskorna", och samtidigt ta hand om sina egna patienter - vilket brukar vara mer än nog i alla fall.

En sjuksköterskas arbete handlar om omvårdnad, men också om att dela mediciner och blanda mediciner; dokumentation (som skiljer sig avsevärt från läkarnas dokumentation), kontakt med kommunen för patienter med kommunala insatser med mera. Lägg därtill alla rutiner och praktiska detaljer som en läkarstudent inte förväntas vara insatt i, men som hen behöver lära sig för att fungera i jobbet.

Allt detta för en period på några månader. Vad beträffar lön så får en ny sjuksköterska inte medianlön, utan mer i linje med en underläkare. Jag förstår att behovet av sjuksköterskevikarier på sommaren är stort, men en lösning som medför merarbete för sköterskorna är inte önskvärt.

Gunilla

leg sjuksköterska