Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mer viltkött och vegetabilier för att rädda antibiotikan

Viltkött och vegetarisk kost är lösningen på problemet med antibiotikaresistens och alla måste ta sitt ansvar, skriver Anders L. Larsson

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I det är du en kugge av många, som bör vara med och kämpa för att penicillinet skall få bibehålla sin förmåga att verka mot diverse bakterier vid sjukdom, skriver insändarskribenten. Bild: Cornelius, Poppe
I det är du en kugge av många, som bör vara med och kämpa för att penicillinet skall få bibehålla sin förmåga att verka mot diverse bakterier vid sjukdom, skriver insändarskribenten. Bild: Cornelius, Poppe

Faktumet att penicillin används som ett tillväxtmedel vid köttproduktion, kommer dessvärre i förlängningen framåt i tiden att få effekten att bakteriestammar kommer att bli resistenta mot penicillin. Med stor sannolikhet kommer detta faktum att drabba människorna med dödlighet i betydlig högre grad än vad covid-19 har gjort och kommer att göra.

Kampen måste börja nu och du är en av dem som antingen kan välja att vara passiv, eller att försöka verka till det bästa i detta.

När det gäller att använda penicillin så bör det endast användas hos människor och djur när det är helt nödvändigt. I denna kamp att få fram kött som är framtagit utan penicillin, är det värt att notera att viltkött i princip inte är med och förorsakar att vi får fram kött som producerats med tillskott av Antibiotika. Därför bör vi se till att rovdjursstammarna hålls korta så att viltköttet inte går åt till dem. Det är dock inte tillräckligt i kampen mot antibiotikaresistensen krävs dock mer och vi också lära oss att äta vegetariska produkter som ger oss ett protein tillskott.

Detta spörsmål är inte endast är en nationell fråga, utan vara ett internationellt arbete om vi inte skall förstöra effekten av penicillin. I det är du en kugge av många, som bör vara med och kämpa för att penicillinet skall få bibehålla sin förmåga att verka mot diverse bakterier vid sjukdom. Kampen måste börja nu och du är en av dem som antingen kan välja att vara passiv, eller att försöka verka till det bästa i detta.

Anders L. Larsson