Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Mer vegetariskt bra för alla

MP och V har inte föreslagit att vi endast ska servera vegetariskt. Däremot vill vi kraftigt öka andelen grönt i det vi serverar, skriver Karin Pleijel (MP) och Grith Fjeldmose (V).

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till K Larsson, 16/5

Att äta mer vegetariskt är en av de viktigaste livsstilsförändringarna för en hållbar planet. Det krävs cirka tio gånger mer markyta för att förse människor med kött i stället för med vegetarisk kost. En del djur på naturbete kan tillgodogöra sig näring från marker som inte lämpar sig för odling, så kallat naturbeteskött och även vilt kött.

MP och V har inte föreslagit att vi endast ska servera vegetariskt, som det föreslogs i rapporten ”Fossilfritt Göteborg- vad krävs?” Däremot vill vi kraftigt öka andelen grönt i det vi serverar. Det finns väldigt mycket kompetens i staden kring hur vegetarisk kost kan lagas för att tillgodose ungas respektive äldres smak och behov av näring.

Göteborg har framgångsrikt arbetat med verksamheten ”Lärande hållbara måltider”, som kombinerar kunskap om och intag av hälsofrämjande mat i skolan. Denna verksamhet hotas nu när alliansen valt att inte fördela medel till detta.

Med en större andel vegetarisk mat, en viss andel miljömärkt fisk/kött och naturbeteskött, kombinerat med ett verksamt matråd med dem som ska äta maten så får vi både en friskare befolkning och planet.

Karin Pleijel (MP)

kommunalråd i opposition i Göteborg (MP)

Grith Fjeldmose (V)

kommunalråd i opposition i Göteborg (V)