Även om fotbollen redan är den mest populära lagsporten skulle den vinna mycket i spänning med regeländringar som leder till fler gjorda mål, skriver Håkan E.
Även om fotbollen redan är den mest populära lagsporten skulle den vinna mycket i spänning med regeländringar som leder till fler gjorda mål, skriver Håkan E. Bild: JIM BOUR

Mer spänning i fotboll med nya regler

Även om fotbollen redan är den mest populära lagsporten skulle den vinna mycket i spänning med regeländringar som leder till fler gjorda mål, skriver Håkan E.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Visst blev VM i fotboll en stor fest, men den skulle blivit ännu festligare om vi fått se fler målchanser och fler lagda mål. Och visst skulle det riktiga vara att de flesta matcher avgjordes på normal matchtid och om inte straffsparkarna fått sådan betydelse.

Receptet mot målfattigdomen borde vara några enkla regeländringar. Fotboll spelas fortfarande enligt regler som varit i stort sett oförändrade sedan sporten kom till någon gång på 1800-talet. Orsaken till att det numera blir så få mål i elitfotbollen är att taktiken blivit mer defensiv och att spelarna blivit snabbare och mer konditionsstarka, vilket gör att varje spelare kan täcka mer av plan. Spelet blir alltså för tätt och brytningarna för många. De flesta spelupplägg bryts ju redan på mittfältet.

ANNONS

Målvakterna i elitmatcherna är heller inte som på 1800-talet, vanliga grabbar på 170 cm, utan viga atleter på minst 190 cm. Då är det klart att det blir färre mål. Man kan jämföra med ishockey (5–6 mål per match), bandy (8–9 mål) och handboll (mer än 50).

Även om fotbollen redan är den mest populära lagsporten skulle den vinna mycket i spänning med regeländringar som leder till fler gjorda mål. Ett förslag är då att antalet spelare på plan minskas från 22 till 20, och för att ytterligare öka målchanserna skall vardera laget få spela var sin halvlek med spelarövertaget 11 mot 9. Skulle denna fördelning inte ge önskat resultat kan man justera antalet spelare ytterligare något.

Nu tror jag inte för ett ögonblick att en ändring liknande denna kommer till stånd. Höjdarna inom fotbollen är inga nytänkare och de allra högsta inom Fifa verkar mer intresserade av att fylla sina egna plånböcker än att värna fotbollen. Men varför inte ordna en liten turnering i Göteborg där idéer som mina får testas?

Håkan E

LÄS MER:Alexi Lalas sågas – efter regelförslagen: ”Sluta prata”

ANNONS