Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Menligt för mångfalden

I dessa tider av färre och färre kor i landskapet, så är vägkanterna snart ett av de få ställen som blommorna trivs på. Klipp dem inte förrän blommorna hunnit gå i frö, skriver Ragnhild och Neil Crawford.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

De senaste två åren har ivriga traktorförare klippt vägkanterna runt Kärna någon dag före Midsommar, förmodligen är detta ett problem lite varstans.

Förutom att det är tråkigt för alla som vill plocka prästkragar till midsommarkransar, så är det också en katastrof för den biologiska mångfalden. I dessa tider av färre och färre kor i landskapet, så är vägkanterna snart ett av de få ställen som blommorna trivs på. Blomsterängar börjar bli ett minne blott, vi som inventerade växter för Bohusläns flora ser med förfäran hur landskapet växer igen.

Det är glädjande (eller snarare sorgligt) att insektsdöden har börjat uppmärksammas, därför måste ansvariga myndigheter se till att åtminstone underlätta för blommorna att överleva på deras kanske sista tillflyktsort. För att gynna blomning bör vägkanter klippas sent så att blommorna hinner gå i frö – absolut inte före midsommar då de inte ens hunnit blomma. Och utan blomning, inga insekter.

Till slut en uppmaning till alla villaägare med vägkanter som klipps; kratta bort det klippta gräset efter traktorerna, gräsklipp gynnar bara gräs, inte blommor. Och prata gärna med traktorförarna om det går, blommorna behöver all hjälp de kan få.

Ragnhild & Neil Crawford