Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla svenska medborgare måste bli en del av vad vi kallar Sverige, menar insändarskribenten. Bild: Robin Aron
Alla svenska medborgare måste bli en del av vad vi kallar Sverige, menar insändarskribenten. Bild: Robin Aron

Meningslös diskussion om antalet asylsökande

Det är minst lika viktigt att integrera de boende i våra utanförskapsområden, som de nyanlända i det svenska samhället, skriver Claes Thulin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Anders Borg använde sig som finansminister av vädermetaforer som om han haft ett förflutet som meteorolog. Det han uttryckte om finanskrisen, 2007–2008, kunde han mycket väl ha sagt om dagens ekonomiska situation i sitt sommarprat.

“ Vi är på väg mot en mörk vargavinter och det dröjer innan vi får se det första vårtecknet. En skuldstorm rullar in över Sverige. Vi måste bygga skyddsvallar”.

Det politiska språket kan också få förödande konsekvenser. Fredrik Reinfeldt lämnade den politiska scenen och statsministerposten efter valförlusten i september 2014. Han gjorde ett ödesdigert uttalande dessförinnan i sitt sommartal, som fick sympatisörer och medlemmar i Moderaterna att överge partiet.

Den framtida migrationspolitiken har fastnat i en meningslös diskussion om hur många asylsökande vi ska ta emot.

Reinfeldts uttalande är synnerligen aktuellt i dagen heta debatt om Sveriges framtida migrationspolitik: “Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress, med hot mot det egna livet, som flyr mot Europa”.

Fredrik Reinfeldts vädjan till svenska folket borde även omfattat den negativa utvecklingen i våra utanförskapsområden. Hur vända den växande våldsspiralen, som främst drabbar de boende där? Hur bryta den etniska segregationen och den religiösa extremismen? Hur få fler att utbilda sig och komma i arbete?

Den framtida migrationspolitiken har fastnat i en meningslös diskussion om hur många asylsökande vi ska ta emot. Det är minst lika viktigt att integrera de boende i våra utanförskapsområden, som de nyanlända i det svenska samhället. Alla svenska medborgare måste bli en del av vad vi kallar Sverige.

Claes Thulin