Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusse vann Melodifestivalen 2021. Bild: Henrik Montgomery/TT
Tusse vann Melodifestivalen 2021. Bild: Henrik Montgomery/TT

"Mellon” fyller en viktig funktion i public service

Vem bestämmer vad ”krimskrams” är, undrar Christina Ekman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

KD, M och SD vill se ett mindre Public Service (PS) med mest samhällsinformation och nyheter. Enligt M ska skattepengarna gå till nyheter och faktabaserade program medan underhållning och sport kan vara reklamfinansierade.

”Krimskramset ska bort" säger KD:s partisekreterare. Vad innebär det? Vem bestämmer det? Är "På spåret”, "Tunna blå linjen” och brittiska deckare underhållning eller krimskrams? Ska inte alla ha tillgång till diverse sporthändelser?

Nyligen kom den parlamentariska tryck- och yttrandefrihetskommitténs betänkande. Där ville alla partier, utom KD, M och SD, att oberoendet för PS ska grundlagsskyddas. En ny riksdagsmajoritet skulle efter valet enkelt kunna förändra PS. Utvecklingen i Polen och Ungern förskräcker i det sammanhanget.

Tilltron till vetenskap, fakta och till samhällets fundament försvagas om inte oberoende granskning och kvalitetssäkrad information når ut till breda grupper i samhället.

Motivet att värna PS har stärkts av samhällsutvecklingen, där fördomar och fake news har ökat lavinartat. Förtroendet för PS är starkt hos allmänheten. Tilltron till vetenskap, fakta och till samhällets fundament försvagas om inte oberoende granskning och kvalitetssäkrad information når ut till breda grupper i samhället. PS behöver klara av att upprätthålla både den kvalitetsmässiga spetsen och att samtidigt vara attraktiva med ett brett programutbud.

Ett exempel som ofta nämns är Melodifestivalen, ett av Sveriges mest sedda och omtalade program. Bidraget från Sverige tävlar i den årliga Eurovisionsschlagerfestivalen. Det är världens största underhållningsprogram och arrangeras av Europeiska radio- och tv-unionen (EBU), där även SVT ingår. Där skulle Sverige då inte längre vara med?

Efter andra världskrigets slut var Europa splittrat i väst -och östblocket I ställningskriget mellan USA och Sovjet utvecklades tv, och bildades EBU. Idén föddes att anordna en tv-sänd sångtävling som skulle visas i miljontals hem runt om i Europa, för att etablera en europeisk identitet. Därför betyder Mellon mer än att bara vara ett underhållningsprogram.

Christina Ekman

LÄS MER: Reaktioner på sociala medier ska inte likställas med svenskarnas åsikter

LÄS MER: Så värnar vi demokratin