Personligen tycker jag att man ska börja praoa redan i sexan, skriver Klara Frej.
Personligen tycker jag att man ska börja praoa redan i sexan, skriver Klara Frej. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Med prao i sjuan får vi mer motiverade elever

Med prao i sjuan blir ungdomar mer medvetna om hur arbetslivet är och de blir mer motiverade till att plugga, skriver Klara Frej.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

För ungefär en vecka sen gjorde jag en undersökning om hur många sjuor som tyckte att man skulle börja med prao i sjuan. Majoriteten av alla utfrågade var positiva till detta

Nu tänker ni säkert: “Men sjuan är den viktigaste årskursen att jobba aktivt och vara fokuserad på lektionerna för att komma in i nya vanor” och det kanske är några av er som tycker att det bara blir slöseri med viktig skoltid. Men på Skolverkets hemsida står det att elever som praoar ofta får syn på sina egna förmågor och kanske upptäcker nya intressen. Jag anser också att elever blir mer motiverade till plugget när de har fått nya erfarenheter om livet. Dessa nya erfarenheter är mycket viktigare än en veckas lektionstid.

ANNONS

Om man vill sommarjobba redan efter sjuan kan praon hjälpa till att nå det sommarjobb man önskar. I lagen står det att man får börja sommarjobba redan från 13 års ålder, men man kan dock inte nå de jobb som kräver mer utbildning.

Personligen tycker jag att man ska börja praoa redan i sexan men har förståelse för de företag som tycker att vissa elever är för omogna då.

Med prao i sjuan blir ungdomar mer medvetna om hur arbetslivet är och de blir mer motiverade till att plugga mer effektivt och målmedvetet. Det är dags för Göteborgs stad att satsa på ungdomars framtid. Ett viktigt steg för detta är att införa prao redan i årskurs sju.

Klara Frej

LÄS MER:Sommarjobbet gjorde dem arga på skräpet: ”Det är så onödigt”

LÄS MER:Unga män vill helst ha hög lön – kvinnor prioriterar trygghet på jobbet

LÄS MER:Studenternas ovissa framtid: ”Vi har blivit snuvade”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS