Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De flesta vet nog inte vem ”Lasse i Gatan” var. Trots hans våldsamma verksamhet som kaparkapten. Historien om Lars Gathenhielm och hans fru Ingela borde vara intressant att läsa för många, skriver Ingemar B Karlsson.

Med kungligt tillstånd att plundra

Lasse i Gatan var en ”glupsk sjörövare” som med statlig och konungslig tillåtelse, under svensk flagg, plundrade andra nationers fredliga handelsfartyg! Få känner till det i dag när de passerar Gathenhielmska huset, skriver Ingemar B Karlsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I veckan skrev GP om det byggnadsminnesförklarade Gathenhielmska huset. På nästan två helsidor beskriver man huset och de event och teater som planeras där. Men inte många ord om Lars Gathenhielm kallad ”Lasse i Gatan” och hustrun Ingela som lät bygga huset, men aldrig flyttade dit.

Jag tror att de flesta vuxna i Göteborg, och säkert 90 procent av stadens skolelever inte vet vem ”Lasse i Gatan” var! Trots hans våldsamma verksamhet som kaparkapten, kaparredare. Han hade Karl XII privilegiebrev att kapa handelsfartyg i Kattegatt, Skagerack och Nordsjön och blev adlad och utnämnd till kommendör.

Han var en ”glupsk sjörövare” som med statlig och konungslig tillåtelse, under svensk flagg, plundrade andra nationers fredliga handelsfartyg! Även skepp, som inte kom från eller var destinerade till fiendeland.

Efter Lars död fortsatte hustrun Ingela den lönsamma och fruktansvärda verksamheten. Historien om Gathenhielm borde väl vara intressant att läsa i en tid fylld av skjutningar, mordfilmer, samt dataspel fyllda med våld.

Ingemar B Karlsson