Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Marknadshyror kommer att leda till höjda hyror och bidra till att ytterligare öka klyftorna i samhället, skriver insändaren. Bild: Karl af Geijerstam
Marknadshyror kommer att leda till höjda hyror och bidra till att ytterligare öka klyftorna i samhället, skriver insändaren. Bild: Karl af Geijerstam

Marknadshyror kommer leda till höjda hyror

Skulle fastighetsägarna plötsligt bortse från vinstmöjlighet och sänka hyrorna, skriver Jan-Erik Hansson i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

3/4 Ingen vill bygga hyresrätter med förlust

31/3 Det måste få finnas hyresrätter med vettiga hyror

Var och en förstår nog att fastighetsägare inte bedriver välgörenhet utan är ute efter att tjäna pengar. Men nu vill man tjäna ännu mer genom införande av fri hyressättning. Detta kan aldrig någonsin gynna hyresgästerna.

Christina Heikel påstår att marknadshyror skulle göra att hyrorna i centrala lägen, där inkomsterna är högre, ökar och sjunka i områden där inkomsterna är lägre. Vem mer tror att hyrorna skulle sjunka i icke centrala lägen och varför? Skulle fastighetsägarna plötsligt bortse från vinstmöjlighet och sänka hyrorna. Det kommer aldrig att ske!

Christina Heikel hävdar också att man med marknadshyror kan bygga fler bostäder. Ja, man får ju in mer kapital till att bygga för men till höga hyror och för vem? Och visst, man kan renovera i de äldre beståndet, men med kraftiga hyreshöjningar som följd.

En fri hyressättning kan också göra att fastighetsägarna skjuter sig själva i foten för blir hyreslägenheten för dyr, väljer de som har möjlighet förmodligen att köpa sin bostad.

Under de senaste decennierna har vi fått uppleva mycket av så kallad fri marknad men inget har blivit billigare för konsumenten för det.

Christina Heikel skriver att Hyresgästföreningen inte företräder alla hyresgästers intressen. Nej, man företräder sina medlemmar men icke medlemmar drar nytta av detta ändå. Man kan ju lätt tänka sig att som hyresgäst själv "förhandla" med fastighetsägaren om hyran. Det råder väl ingen tvekan vem som har bäst position i det läget?

Den fria hyressättningen är förvisso i nuläget tänkt att gälla i nyproduktion men om den skulle införas är det mycket som talar för att det snart skulle införas även på det befintliga fastighetsbeståndet.

Marknadshyror kommer att leda till höjda hyror och bidra till att ytterligare öka klyftorna i samhället. Det är det som måste motverkas för alla medborgares bästa oavsett hur och var man bor.

Jan-Erik Hansson

LÄS MER: Daniel Carlenfors tatuerade sig – i protest mot hyreshöjningen

LÄS MER: Facebook är värdarnas nya vapen i jakten på svarta kontrakt

LÄS MER: Corona kan förändra innerstaden – för alltid

LÄS MER: Göteborg är ingen riktig stad utan bokaffärer