Behovet på marknadshyror finns inte längre, tycker skribenten.
Behovet på marknadshyror finns inte längre, tycker skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Marknadshyror är inte svaret på bostadsbristen

Behovet på marknadshyror finns inte längre, det är bara fastighetsägare som tjänar mer på detta, skriver Åke Hultman.

ANNONS

I dagsläget finns det 20 000 lägenheter till salu enligt bedömningar från mäklare och byggare. Men man måste erbjuda rabatter som fri hyra under året eller andra förmåner för att hitta bostadsköpare.

Politiker på högerkanten har tjatat om att marknadshyror skulle lösa problemen med att det finns för få lägenheter. Marknadshyror skulle ge en omflyttning från de som inte hade råd att betala för sin hyra och som då skulle välja mindre lägenheter, alternativt flytta till andra områden, och därmed frigöra centrala hyreslägenheter för personer med högre inkomster. Det skulle bland annat handla om tidigare husägare som skapat kapitalvinster vid husförsäljning.

ANNONS

Men behovet på marknadshyror finns inte längre, det är bara fastighetsägare som tjänar mer på detta. Redan nu har de flesta fastighetsägare mycket god inkomst, det är bara att se på deras bokslut, Stena, Rosen, etcetera.

Man kan ge bidrag till ägare av villor och bostadsrätter, med rot- och ränteavdrag, men inget till hyresgäster. Det är dags för stöd till byggande av hyreslägenheter så att folk ska ha råd att betala hyran.

Åke Hultman

LÄS MER:Låt marknaden styra hyresnivåerna

LÄS MER: Familjen fick drömboendet i Majorna efter 16 år – här är lägenheterna med längst kötid på Boplats

LÄS MER:Så vill partierna lösa bostadskrisen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS