Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Måtte fått solsting ...

Solkräm tidigt på morgonen räcker inte. En god regel som varje förskola bör följa är att hålla barnen inomhus mellan elva och tre under sommarhalvåret, skriver Inger Jonsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

När jag frågat personal på några olika förskolor har jag till min förvåning funnit att de släpper ut barnen vid klockan ett och att många därtill ser det som enbart föräldrarnas ansvar att barnen är solskyddade. På många förskolegårdar saknas det till och med skuggade platser.

En god regel som varje förskola bör följa är att hålla barnen inomhus mellan elva och tre under sommarhalvåret. Eftersom föräldrarna i allmänhet lämnar barnen redan på morgonen och sedan inte hämtar dem förrän framemot fyratiden har de ju ingen möjlighet att skydda sina barn.

Solkräm tidigt på morgonen räcker inte. Den hinner ju bli borttvättad och bortgnuggad under förmiddagen. Ansvaret är alltså helt förskolepersonalens.

Egentligen gäller väl detsamma för lågstadiet. Endast mycket korta raster med barnen väl nyinsmorda mellan elva och tre! Att så som jag sett vid somliga skolor ordna "soldäck" där en del barn lockas att sitta stilla i gassande sol är helt befängt.

Inger Jonsson