Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild från demonstrationen mot Västlänken och trängselskatt som började på Götaplatsen och gick vidare till Kanaltorget. Bild: Jessica Segerberg
Arkivbild från demonstrationen mot Västlänken och trängselskatt som började på Götaplatsen och gick vidare till Kanaltorget. Bild: Jessica Segerberg

Måste få vara kritisk utan att idiotförklaras

Ska man tolka Johan Wanloo så är Västlänken det bästa som hänt Göteborg och kritik av Anders Tegnell något som bara förs fram av ilskna och allmänt frustrerade medborgare, skriver Lars Söderlund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Apropå Johan Wanloos krönika ”De arga har bytt Västlänkskritik mot coronailska” (12/2), – ska man tolka hans åsikter så är Västlänken det bästa som hänt Göteborg och kritik av Anders Tegnell något som bara förs fram av ilskna och allmänt frustrerade medborgare.

Då vi ju, som Wanloo påpekar, bor i en västerländsk demokrati kan det kanske vara på sin plats att erinra sig lite fakta vad gäller Västlänken. Inför kommunalvalet 2010 lovade alla de ledande partierna att trängselavgifter ej skulle införas i Göteborg. Några år efter valet hade politikerna svängt och struntade helt nu i tidigare utfästelser. Och när medborgarna 2014, mot de ledande politikernas vilja, lyckades driva igenom en folkomröstning om Västlänksbygget, röstade en klar majoritet i Göteborg mot bygget.

Hade kranskommunernas invånare, de som till stor del betalar kalaset, fått vara med och rösta hade nejsegern blivit än större. Så talet om ”västerländsk demokrati” får väl här än ganska fadd eftersmak, eller hur Johan Wanloo?

Vad gäller Sveriges coronastrategi är den ju långt ifrån någon framgångssaga. I jämförelse med våra nordiska grannländer har vi ju förfärande höga dödssiffror i pandemin. Men landet ”Bror Duktig” slår sig ändå för bröstet och vår statsminister tycker att vi gjort allt rätt vad gäller coronabekämpningen. Men det handlar givetvis inte om att ”vara arg på Anders Tegnell” utan om att en allt större del av befolkningen är direkt kritiska mot Sveriges hantering av pandemin.

Och det måste man väl få vara utan att idiotförklaras av en krönikör i GP?

Lars Söderlund

LÄS MER: De arga har bytt Västlänkskritik mot coronailska

LÄS MER: Så ska Göteborgs nya stationsbyggnad se ut

LÄS MER: En ”snabbway” gör Göteborgs kollektivtrafik effektiv