Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Elin Kullander
Bild: Elin Kullander

Ljuset lockar fram glädje

Midsommarljuset lockar fram lust och glädje i den ljusaste av alla högtider. Just ljuset kan vara svaret på frågan varför midsommar blivit den “svenskaste” av alla helger, skriver Claes Thulin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Som nattfjärilar dras vi till ljuset. Den ljusaste dagen i år inträffar på självaste midsommarafton. Sommarsolståndet ger oss årets längsta dag och kortaste natt. Det kan inte bli ljusare än så här. En höjdpunkt som gör midsommar till ljusets högtid.

Midsommarljuset lockar fram lust och glädje i den ljusaste av alla högtider. Just ljuset kan vara svaret på frågan varför midsommar blivit den “svenskaste” av alla helger.

Vi mår som allra bäst när det är som ljusast. Solljuset blockerar sömnhormonet melatonin. Det gör oss piggare. Signalsubstansen serotonin återställs och ökar “feelgoodkänslan”. Livslusten växer. Till och med dödssynden vällust påverkas positivt av ljus och sommarvärme.

Även konstnären Anders Zorn fängslas av ljuset. Han lyckas med konststycket att fånga det gryende midsommarljuset i sin välkända målning “Midsommardans”.

Zorn börjar invänta den korta nattens gryningsljus redan efter solnedgången.

Midsommarstången reses vid midnatt. Ungdomar dansar sig genom natten och virvlar förbi den målande betraktaren i det första gryningsljuset.

Anders Zorn återskapar ljuset i den gryende midsommardagen som om han haft en digitalkamera i sina händer. Hans egna ögon är själva ljusmätaren.

Konstnären förevigar det magiska midsommarljuset enbart med sin målarpensel.

Glad midsommar.

Claes Thulin