Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Thomas Johansson/TT
Bild: Thomas Johansson/TT

Fria ord: Liseberg är stängt – men parkerna fulla

Att nöjesparker just nu inte får öppna handlar enligt min mening enbart om en detalj i ordningslagen, och inte alls längre om hur man ska minska smittspridning i samhället, skriver Emil Stenquist Leffler.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag är en av tusentals drabbade Lisebergs- och nöjesparksanställda som i dagsläget går och väntar på en öppning av våra arbetsplatser.

Denna kris har givetvis inneburit ekonomiska motgångar för många människor, men för oss säsongsanställda, som varit "garanterade" arbete utan att ha ett påskrivet kontakt, är det otroligt surt att vi hålls borta från vårt arbete på grund av att "tivolinöjen och festtåg" omnämns i ordningslagen. Det är inte rimligt att tusentals människor hålls borta från sina arbeten på grund av små detaljer i en omodern lagstiftning.

Jag tycker absolut att man ska hitta bästa möjliga metod för att minska smittspridningen och samtidigt låta människors vardag förbli så normal som möjligt – men det blir fel när man tillämpar ordningslagen på detta sätt, där verkligheten blir att parker som Liseberg bara får ta emot 50 gäster. Min arbetsplats är 170 000 kvadratmeter stor, och Liseberg har visat viljan och har förutsättningar att vidta åtgärder för att minimera smittspridning.

Samtidigt är badplatser, bussar, spårvagnar, uteserveringar och övriga parker i Göteborg fulla, och man får intrycket att ingen skyddas av att Liseberg är stängt.

Samtidigt är badplatser, bussar, spårvagnar, uteserveringar och övriga parker i Göteborg fulla, och man får intrycket att ingen skyddas av att Liseberg är stängt. Det känns just nu för mig och många andra ungdomar som att vi enbart hålls borta från våra arbeten. Att nöjesparker just nu inte får öppna handlar enligt min mening enbart om en detalj i ordningslagen, och inte alls längre om hur man ska minska smittspridning i samhället.

Att avgöra huruvida öppna nöjesparker med restriktioner inte skulle bidra till ökad smittspridning är inte upp till mig – men att ordningslagen tillämpas såhär, att övriga delar av staden inte alls hålls till samma standard och att ungdomar mister sina jobb är fel.

Vad gäller framöver för nöjesparker i Sverige?

Emil Stenquist Leffler, lyckohjulsbiträde på Liseberg