Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Bild: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna kämpar fortfarande för liberala värden

Det är med Sverigedemokraterna som med parksliden, skriver liberalen Gunnar Nyberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den som har öron att höra med har insett för länge sedan att Sabuni inte ser isolering av Sverigedemokraterna som en framgångsrik väg till att försvara liberala idéer. Alltså måste man förhålla sig till dem genom att samtala med dem. Det har inget med förakt för ytterkantspartier att göra, tvärtom är det ett bevis för att man måste ta dem på allvar, men självfallet tar man avstånd från deras grundläggande program. Vilket inte betyder att SD inte kan ha samma åsikter som Liberalerna i vissa sakfrågor. Det finns inga som helst bevis för att Liberalerna inte kämpar för liberala värden.

Många liberaler sägs undra hur man ska göra med ditten och datten efter valet. Låt oss först konstatera att Liberalerna måste kämpa för att överhuvudtaget bli kvar i riksdagen, och då gör man det bäst med att kämpa för liberala värden. För övrigt kan man inte annat säga, än att ”vi går över den bron när vi kommer till den”, det vill säga man kan inte veta säkert hur man ska göra förrän valet är över och mandatfördelningen är klar. Man kan alltså inte låsa sig för ett alltför specifikt handlingsmönster ännu.

Det är med Sverigedemokraterna som med parksliden, det invasiva ogräs som breder ut sig ohämmat och förstör husgrunder om man inte håller efter den. Det hjälper inte att bara blunda för den och låtsas som att den inte finns. Man måste hålla den kort så gott man kan så att den odling man vill gynna överlever.

Gunnar Nyberg, liberal

LÄS MER: Liberaler lämnar i protest mot SD-beslutet

LÄS MER: Sabuni vann liberalt ödesval om SD-stöd