Vi får dåligt samvete och undrar varför vi får leva så bra och stanna i Sverige när vår klasskompis inte får stanna. Vår klasskamrat bidrar till ett underbart klassklimat och stämning och gör alltid sitt bästa när det kommer till studierna, skriver insändarskribenterna.
Vi får dåligt samvete och undrar varför vi får leva så bra och stanna i Sverige när vår klasskompis inte får stanna. Vår klasskamrat bidrar till ett underbart klassklimat och stämning och gör alltid sitt bästa när det kommer till studierna, skriver insändarskribenterna. Bild: JESSICA GOW / TT

Fria ord: Låt vår underbara och duktiga klasskamrat få stanna i Sverige!

Vi tycker att hen ska få stanna eftersom hela familjen har anpassat sig till Sverige, föräldrarna jobbar och både klasskamraten och hens småsyskon går i svenska skolor, skriver insändarskribenterna.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Sommarlovet närmar sig och de flesta, liksom vår klasskompis, längtar dit. Men tyvärr kommer hen inte att få möjligheten att uppleva det sommarlov som vi alla har hoppats på. Personen har haft flera olika planer och förväntningar på att tillbringa sommaren med vänner och familj, men inget av detta kommer att uppfyllas. Drömmar om framtiden är krossade. Sommarjobb, matcher, vara med vänner, inget av detta kommer att ske.

Vi har en person i vår klass som ska utvisas till ett land i Mellanöstern och det beror på de nya hårda migrationsreglerna. Personen har gått i vår klass i två år och har flyttat runt i Sverige innan hen började just i vår klass. Vi tycker att hen ska få stanna eftersom hela familjen har anpassat sig till Sverige, föräldrarna jobbar och både klasskamraten och hens småsyskon går i svenska skolor.

ANNONS

Utvisningsbeslutet påverkar oss klasskamrater och vänner mycket negativt, vi tänker på det hela tiden och funderar konstant på hur vi kan ändra på detta och stötta vår klasskamrat.

Vi får dåligt samvete och undrar varför vi får leva så bra och stanna i Sverige när vår klasskompis inte får stanna. Vår klasskamrat bidrar till ett underbart klassklimat och stämning och gör alltid sitt bästa när det kommer till studierna.

Många tänker kanske att det blir dyrare för Sverige att utbilda ungdomar som har immigrerat hit. Men i det här fallet är skattepengar redan investerade i hens utbildning, och hen har lärt sig flytande svenska och engelska på två år. Familjen arbetar och hen utbildar sig vilket är en positiv investering. Det som sker när man utvisar utbildade ungdomar är att man inte bara kastar bort deras drömmar utan man kastar också bort de investerade skattepengarna.

Detta är en viktig fråga som hela Sverige behöver engagera sig i!

Klass 8A, Önneredsskolan

ANNONS