Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Låt inte denna 120-åring dö

Sluta upp med vanvården av en av Göteborgs absoluta pärlor, sluta upp med alla intrikata politiska tangodanser och se till att hitta en långsiktig lösning, skriver Johan Åkervall.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu måste Göteborg och dess politiker och kulturnämnd komma till sans och insikt i vad man riskerar att förlora om man fortsätter behandla GWO på det styvmoderliga vis man gjort de senaste dryga 20 åren. I motsats till stadens övriga två orkestrar – GSO och Göteborgsoperans orkester som har treårig finansiering, har GWO sedan ett år tillbaka ett mycket snålt tilltaget stöd på årsbasis. Som politiker och tjänstemän nu vill halvera.

Detta skulle innebära GWO:s död.

GWO bildades 1905. Samma år som Göteborgs symfoniorkester, och hela 15 år innan Stora teatern fick en fast ensemble, och därför är Göteborgsoperans moder.

Sluta upp med vanvården av en av Göteborgs absoluta pärlor

GWO är en av de tre orkestrar göteborgarna är lyckliga nog att kunna kalla sina egna. Alla tre har sin egen särart och självklara plats i stadens och regionens musikliv. Den mest mångsidiga av dessa är dock GWO, som elegant skiftar mellan alla existerande musikstilar, och sett till sin konsertlokals storlek (Kronhuset) är helt unika i att exempelvis nå stadens alla skolbarn med högklassiga konserter.

GWO har därför ett välförtjänt gott rykte såväl nationellt som internationellt. GWO har 26 tillsvidareanställda, något som enbart det borde göra det omöjligt att likställa dem med stadens fria kulturutövare, utan i stället åtnjuta samma sorts finansieringsmodeller som GSO och Göteborgsoperan. Vi talar om musiker i absolut toppklass.

Sluta upp med vanvården av en av Göteborgs absoluta pärlor, sluta upp med alla intrikata politiska tangodanser och se till att hitta en långsiktig lösning (till och med längre än en mandatperiod).

Johan Åkervall