Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Robin Aron Olsson

Låt idyllen få vara kvar

Alla stallbyggnader på Stora Torp planeras att säljas på öppna marknaden nu när detaljplanen för området är färdig. Vi är oroliga för vad som ska hända med denna idyll, skriver signatur Rädda Stora Torps Stall.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi måste rädda stallen på Stora Torp från försäljning. För ett par år sedan fanns en aktionsgrupp mot rivningen av byggnaderna som är en donation till Göteborgs stad från Oscar Ekman för drygt 100 år sedan. Det gavs till göteborgarna som en del av Delsjöområdet för vila och rekreation och Göteborgs stad har fått det att förvalta. Efter omfattande protester fick byggnaderna till mångas glädje vara kvar och renoverades av fastighetskontoret för ett antal miljoner.

Nu finns ett nytt hot. Alla stallbyggnader på Stora Torp planeras att säljas på öppna marknaden nu när detaljplanen för området är färdig. Vi är oroliga för vad som ska hända med denna idyll. Området är en unik ladugårdsmiljö med hästverksamhet och hönsgård endast tio minuter från Göteborgs centrum. Vi är många som vill bevara denna fridfulla plats för alla besökare - vandrare, barnfamiljer, skolklasser, förskolegrupper, och inte minst alla nyinflyttade i Synvillaområdet som får uppleva en lantlig miljö mitt i stan. Vi vill inte ha ett nytt kinesiskt konsulat eller en radhuslänga i skogen eller vad som nu kan bli av detta.

Förutom stall och hönsgård finns här ett gammalt stenmagasin från 1600-talet plus en unik iskällare som behöver omvårdnad.

Vi hoppas att de styrande på fastighetskontoret tänker om och låter denna idyll få finnas kvar i kommunens ägo med nuvarande verksamhet. Det finns alltför få liknande byggnader kvar i Göteborg.

Rädda Stora Torps stall