Ännu mer bråttom får världen efter gymnasiet. Plötsligt handlar allt om framtidens kontroll och ingenting om nutidens frihet, skriver insändaren.
Ännu mer bråttom får världen efter gymnasiet. Plötsligt handlar allt om framtidens kontroll och ingenting om nutidens frihet, skriver insändaren. Bild: Jenny Förander

Låt framtiden vara osäker

Precis som väderprognoser kan vi enbart gissa framtidens resultat och den enda säkerheten som finns är när vi varje dag rullar upp gardinerna, skriver Saga Danielsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Frågan ställs till barn innan de är gamla nog att förstå innebörden av den: Vad vill du bli när du blir stor? Mitt första svar på frågan finns dokumenterat. I en pärm från dagis står ordet “blåval” nedskrivet i bläck. När jag blev äldre kom jag att inse omöjligheten i svaret, men då fanns inga begränsningar.

Frågan har ställts många gånger sedan dess och svaren har varierat med åren. Från blåval, djurskötare och balettdansös till skådespelare och journalist. Med åren kom också ett krav på att svaren skulle vara mer bestämda och att planerna för framtiden skulle förändras mer sällan för att sedan stanna av helt.

ANNONS

Kontroll och frihet

Det är något fel på frågan eller på sättet som den ställs, om den får sextonåringar att tro att de vid gymnasievalet tar ett beslut som kommer att bestämma hela deras framtid. Ännu mer bråttom får världen efter gymnasiet. Plötsligt handlar allt om framtidens kontroll och ingenting om nutidens frihet. Resultatet blir att vi ungdomar går på lina och efter varje snedsteg får de som tittar på mer och mer bekymrade blickar.

Vad ska det bli av generationen som aldrig nöjer sig och vars planer alltid förändras? Jag tror att vi blir läkare, professorer, sjukskötare och elektriker. Vad vi behöver är friheten att få kliva av linan och byta riktning.

Jag menar trots allt inte att vi ska sluta tänka på framtiden, platsen där hopp finns.

Med det sagt vill jag hänvisa till en av filosofins största klyschor: Allt som existerar är nuet. Medium kanske inte håller med mig, men jag tror inte att vi kan förutspå våra framtida ambitioner. Precis som väderprognoser kan vi enbart gissa framtidens resultat och den enda säkerheten som finns är när vi varje dag rullar upp gardinerna för att betrakta himlens tillstånd.

Det vore en häftig superkraft att kunna se in i framtiden och tro mig när jag säger att det skulle underlätta mitt och många andras liv. Jag menar trots allt inte att vi ska sluta tänka på framtiden, platsen där hopp finns. Låt oss däremot acceptera dess osäkerhet.

ANNONS

Saga Danielsson

LÄS MER:Studenternas ovissa framtid: ”Vi har blivit snuvade”

LÄS MER:Generation Z tror inte på framtiden

LÄS MER:100 nya åtgärder – för att förbättra ungas framtid

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS