Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Hur ska CSN kunna driva in dessa skulder om de utvisas, skriver insändarna. Bild: Emil Langvad/TT
Arkivbild. Hur ska CSN kunna driva in dessa skulder om de utvisas, skriver insändarna. Bild: Emil Langvad/TT

Låt de ensamkommande stanna – vi tjänar på det!

Sverige tjänar på att låta de ensamkommande flyktingbarnen stanna, skriver Peter och Birgitta Lundström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

År 2015 kom cirka 35 000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige, varav ungefär 23 500 har afghansk bakgrund. Sverige har ett ”samarbetsavtal” med Afghanistan, där Sverige betalar åtskilliga miljoner för att tvångsutvisa dessa, oftast färdigutbildade unga (många undersköterskor).

CSN har betalt ut 395 miljoner kronor i studielån till de gymnasieelever, främst från Afghanistan, som fått tillfälliga uppehållstillstånd genom gymnasielagen. De flesta av dessa riskerar utvisning eftersom de inte lyckas få en anställning enligt villkoren för denna lag. Hur ska CSN kunna driva in dessa skulder om de utvisas?

Det finns inga möjligheter för dem att få arbete i Afghanistan. Dessutom tillkommer: alla miljoner som lagts på fleråriga utbildningar i grundskolor, gymnasieskolor, komvux med mera, liksom polisens miljonutgifter för att jaga unga som inte begått något brott och alla miljoner som förvarsplatserna kostar (över 700 miljoner år 2020 enligt Dagens Arena 11/1 2021), plus kostnaden för själva deporteringen med chartrade flyg, bussar, medföljande vaktpersonal (två personer för varje tvångsdeporterad), sjukvårdspersonal, med mera.

Sverige hade sparat enorma summor om politikerna hade insett att flyktingar i allmänhet, och inte minst ensamkommande, kan bidra till Sveriges utveckling genom att få börja arbeta och betala skatt och självklart, återbetala sina studielån!

Åren 2016–2018 var den totala kostnaden för utvisningsverksamheten cirka 6 miljarder kronor. Det är skattebetalarna som fått betala detta! Sverige hade sparat enorma summor om politikerna hade insett att flyktingar i allmänhet, och inte minst ensamkommande, kan bidra till Sveriges utveckling genom att få börja arbeta och betala skatt och självklart, återbetala sina studielån!

För att citera Hans Abrahamsson, docent i Freds- och utvecklings- forskning vid Göteborgs universitet och gästprofessor i Globala politiska studier vid Malmö universitet, i ”Vår tids stora omdaning” (2019, sidan 100): ”Sverige behöver en invandring på mellan 60 000 och 100 000 människor om året fram till 2030 för att möta det behov av arbetskraft som krävs för att upprätthålla samhällsekonomin”.

Peter och Birgitta Lundström

LÄS MER: Regeringen backar från sänkta försörjningskrav

LÄS MER: Regeringsförslag ger ventil för ensamkommande