Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Låt alla kvinnor bestämma fritt

Min önskan är att alla kvinnor världen över ska ha rätten att bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp, skriver Christine S Roslund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Shakira Arif, 17/1

Kära Shakira Arif!

Naturligtvis är du fri att behålla slöjan. Personligen anser jag dock att ens tro inte sitter i yttre attribut – den bär vi inom oss och yttrar sig bland annat i hur vi beter oss mot varandra.

Även utan slöja kan vi välja hur mycket av oss vi vill visa. Vi behöver inte följa moden och trender. Vi behöver inte exponera mer av oss än vi själva vill. Att helt täcka håret har vi också gjort i Sverige men då enbart gifta kvinnor och mest i vissa klasser, ofta så kallade lägre klasser – en sedvänja som successivt avskaffades för cirka 150 år sedan.

Det stör inte mig att du eller andra kvinnor bär slöja. Det som stör mig är att män som hänvisar till koranen, bibeln eller dylika verk styr klädedräkten för oss kvinnor.

Det stör inte mig att du eller andra kvinnor bär slöja. Det som stör mig är att män som hänvisar till koranen, bibeln eller dylika verk styr klädedräkten för oss kvinnor – ofta en tolkning av dessa skrifter med syfte att stävja vår rörelsefrihet. Rädsla för vad andra ska tycka är en annan ingrediens. Då handlar det inte om att utifrån fri vilja täcka håret och huvudet.

Jag har all respekt för denna komplexa fråga och för människors enskilda tro men min önskan är att alla kvinnor världen över ska ha rätten att bestämma över sitt eget liv, sin egen kropp och också bli medvetna om hur styrda vi många gånger är av män och av förlegade tolkningar.

Christine S Roslund