Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Södra skärgården, och även en del öar längs Bohuskusten, är inte jämförbara med resten av Västtrafiks område, menar insändarskribenten. Bild: Anders Ylander
Södra skärgården, och även en del öar längs Bohuskusten, är inte jämförbara med resten av Västtrafiks område, menar insändarskribenten. Bild: Anders Ylander

Låt ö-borna få företräde – som i Stockholm

De fastboende i skärgården har inte annat val än att pendla med båt och då är det en samhällets skyldighet att de prioriteras före turister och sommargäster, skriver Henry E Jaunupe i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

15/6 Västtrafik: Kan inte ge förtur till vissa resenärer

11/6 Vi som bor i skärgården borde ha företräde

Västtrafik hävdar att man inte kan ge grupper förtur till båtarna i södra skärgården och man jämställer det med kollektivtrafiken på land. Men södra skärgården, och även en del öar längs Bohuskusten, är inte jämförbara med resten av Västtrafiks område. De boende där saknar annan möjlighet att resa.

Öar utan fast vägförbindelse eller statlig bilfärja är ett undantag, vilket Waxholmsbolaget i Stockholm skärgård är medveten om, där boende på en ö där Waxholmsbolagets båtar är enda förbindelsen med fastlandet har speciella ö-kort som fastboende kan ansöka om och som dels ger förtur till båtarna men även rabatterat pris.

Lagstödet för detta finns i Kollektivtrafiklagen där man hänvisar till ett EU-direktiv ((EEG) 3577/92) som reglerar den kollektiva sjötrafiken. Där ges möjlighet att både prioritera vissa grupper och att ge dessa lägre avgift.

I Stockholm tolkar man det till att gälla de som inte har möjlighet att ta sig till den ö de är bofasta på med bil. Västtrafik borde kunna göra samma tolkning.

De fastboende i skärgården har inte annat val än att pendla med båt och då är det en samhällets skyldighet att de prioriteras före turister och sommargäster.

Henry E Jaunupe

LÄS MER: Skärgårdsborna trötta på turistanstormningen: Ge oss förtur till färjan

LÄS MER: Invånarnas larm: Snart kan Marstrand vara en öde ö