Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Kvinnor tar större klimatansvar än män

Kvinnor drar ett större lass i klimatkampen och det är absolut en genusfråga då kvinnor även är de som drabbas hårdast av klimatet världen över och lider mest av klimatångest, skriver signaturen Filippa G.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till medelålders vit man, 1/10

Kvinnor är de som i allra största utsträckning tar klimatfrågan på allvar.

Kvinnor väljer i högre grad att cykla och åka kommunalt än män och 20 procent kvinnor har valt tåg framför flyg det senaste året jämfört med snittet på 18 procent. I Sverige släpper mäns transporter ut dubbelt så mycket koldioxid som kvinnors och män äter dessutom mer kött än kvinnor, vilket i allra högsta grad bidrar till växthuseffekten.

Angående livsstil så står män generellt för högre utsläpp än kvinnor och forskning visar att kvinnor är mer benägna att göra klimatsmarta förändringar.

Kvinnor säljer även sina kläder vidare på second hand i betydligt högre utsträckning än män och enligt nya hållbarhetsundersökningar så har 46 procent av kvinnorna handlat second hand de senaste tre åren medan motsvarande siffra för män är 27 procent.

I detta fall har du tyvärr fått allt om bakfoten. Kvinnor drar ett större lass i klimatkampen och det är absolut en genusfråga då kvinnor även är de som drabbas hårdast av klimatet världen över och lider mest av klimatångest.

Filippa G