Kultur är ingen lyx

Kultur är definitivt ingen lyx. Kultur är i stället en läkande, helande och i många fall en bildande faktor i samhället, skriver Leif Lundin.

ANNONS

Jag har under drygt tjugo år ideellt verkat för GWO (Göteborg Wind Orchestra) och vid otaliga tillfällen mötts av publik som uttryckt sitt välmående efter en konsert, av barn och ungdom som förtjusats av vad man lärt sig om både geografi, historia och musik i de barn- och familjeföreställningar som regelbundet ges.

Otaliga är de musiker som spelat på bland annat äldreboenden och sett hur dementa håglösa människor levt upp när de fått höra välkända melodier. Kom inte och kalla det för lyx!

Naturligtvis måste man prioritera när pengar saknas men jag vill påstå att staden Göteborg inte saknar pengar då man kunnat lägga ut 138 miljoner kronor på bara utredningen av den nu skrotade linbanan. Hade man, i stället för att halvera anslaget till GWO, skjutit till en 100-del, smaka på det, en 100-del, av det beloppet, hade man sörjt för en vettig verksamhet under år 2020. Nu hotas i stället hela verksamheten.

ANNONS

Ja, jag vet att det är olika konton, men även där kan man prioritera (hade själv en värmepanna som i höstas helt oväntat pajade och fick naturligtvis prioritera om och ta pengar från resekontot), något som Göteborgs stad givetvis också måste kunna göra i olika situationer.

Än en gång, kalla inte kultur för lyx utan tänk om och försök leva i verkligheten.

Leif Lundin

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS