Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Kultur är ingen lyx

Kultur är definitivt ingen lyx. Kultur är i stället en läkande, helande och i många fall en bildande faktor i samhället, skriver Leif Lundin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag har under drygt tjugo år ideellt verkat för GWO (Göteborg Wind Orchestra) och vid otaliga tillfällen mötts av publik som uttryckt sitt välmående efter en konsert, av barn och ungdom som förtjusats av vad man lärt sig om både geografi, historia och musik i de barn- och familjeföreställningar som regelbundet ges.

Otaliga är de musiker som spelat på bland annat äldreboenden och sett hur dementa håglösa människor levt upp när de fått höra välkända melodier. Kom inte och kalla det för lyx!

Naturligtvis måste man prioritera när pengar saknas men jag vill påstå att staden Göteborg inte saknar pengar då man kunnat lägga ut 138 miljoner kronor på bara utredningen av den nu skrotade linbanan. Hade man, i stället för att halvera anslaget till GWO, skjutit till en 100-del, smaka på det, en 100-del, av det beloppet, hade man sörjt för en vettig verksamhet under år 2020. Nu hotas i stället hela verksamheten.

Ja, jag vet att det är olika konton, men även där kan man prioritera (hade själv en värmepanna som i höstas helt oväntat pajade och fick naturligtvis prioritera om och ta pengar från resekontot), något som Göteborgs stad givetvis också måste kunna göra i olika situationer.

Än en gång, kalla inte kultur för lyx utan tänk om och försök leva i verkligheten.

Leif Lundin