Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland. Bild: Thomas Johansson/TT
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland. Bild: Thomas Johansson/TT

Kristine Rygge: Den tydligaste riskfaktorn är ålder

Vi vaccinerar i åldersordning, och vi gör ingen ytterligare inbördes rangordning än just ålder, skriver Kristine Rygge, vaccinationssamordnare VGR, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

27/3 Hur prioriteras egentligen covid-19-vaccintionen?

Folkhälsomyndigheten har gjort en prioriteringsordning för hur regionerna i Sverige ska erbjuda invånare vaccin. Den som är i störst behov av skydd mot covid-19 ska få vaccin först. Enligt Folkhälsomyndigheten är ålder den tydligaste riskfaktorn för allvarlig sjukdom och död i covid-19. Det innebär att personer som är äldre än 65 år är prioriterade och de tillhör därmed fas två.

Västra Götalandsregionen följer Folkhälsomyndighetens ordning och vaccinerar just nu i fas två. Vi vaccinerar i åldersordning, från de äldsta över 85 år och neråt till de som är 65 år och vi gör ingen ytterligare inbördes rangordning än just ålder.

Personer som är yngre än 65 år och som har en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en riskökning vaccineras i fas tre.

Så för att sammanfatta, det är ålder som prioriteras främst, och är du äldre än 65 år kommer du att prioriteras nu under fas två och vaccineras när din åldersgrupp står på tur.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen

LÄS MER: Regionens beslut: Vaccinfuskare får vänta på nästa dos

LÄS MER: Allmänheten i Västra Götaland kan få vaccin genom jobbet

LÄS MER: Vaccinsamordnaren Kristine Rygge: Inget ska kasseras