Jag förväntar mig att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer med mer än broschyren ”Om kriget eller krisen kommer”, skriver insändaren.
Jag förväntar mig att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer med mer än broschyren ”Om kriget eller krisen kommer”, skriver insändaren. Bild: Pontus Lundahl/TT

Krisen sätter fokus på vårt samhälles sårbarhet

Att ett "enkelt" smittämne skulle kunna ställa till med en sån enorm oreda så man stänger gränser, är något oerhört, skriver Lill Nielsen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det ska bli intressant vilka slutsatser som kommer att dras när pandemin är över. Jag tänker på vår livsmedelsförsörjning, behov av läkemedel och sjukvårdsmaterial och alla andra livsviktiga produkter. Att ett "enkelt" smittämne skulle kunna ställa till med en sån enorm oreda så man stänger gränser, det är ju något oerhört.

Vi har låtit bygga upp ett sårbart samhälle. Principer som leveranser "just in time" samt LOU, lagen om offentlig upphandling måste med nödvändighet ses över från grunden. Vill myndigheter och politiker nu äntligen ta nya tag? Det måste kanske få kosta att producera i Sverige? Då duger det inte att ha ett system där billigare varor från utlandet vinner upphandlingar. Jag antar att detta är frågor på EU-nivå eller global frihandelsnivå, som Sverige inte ensamt råder över.

ANNONS

Det behövs krafttag om vi överhuvudtaget ska överleva sånt som faktiskt mycket väl kan hända i närtid.

Jag förväntar mig att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer med mer än broschyren ”Om kriget eller krisen kommer”. Det behövs krafttag om vi överhuvudtaget ska överleva sånt som faktiskt mycket väl kan hända i närtid.

År 1815 hade vulkanen Tambora på Indonesien ett utbrott som ledde till mörker och missväxt till och med i Europa. Den hade varit inaktiv i flera århundraden.

Enligt tidskriften Ny teknik visar forskning att riskerna med solstormar underskattas. Enorma solstormar kan slå ut elektriciteten, man ser framför sig inte bara att hissar stannar och att betalkorten inte fungerar. Vad ska kyla kärnkraftverken så det inte blir 1000-tals härdsmältor? En värld utan nät-uppkoppling? Oskicket med vår omättliga överkonsumtion har lett till överbelastning av alla ekosystem. Hoppas det nya coronaviruset hjälper oss att inse att vi ska vårda den enda jord vi har.

Lill Nielsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS