Ryssland hotar med kärnvapen om något land går med i kriget och står på Ukrainas sida.
Ryssland hotar med kärnvapen om något land går med i kriget och står på Ukrainas sida. Bild: Felipe Dana

Kräv att kärnvapenmakter ska nedrusta!

Flera incidenter under det kalla kriget visar att ett kärnvapenkrig kan utlösas av misstag, skriver Claes Thulin .

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Världen kan inte längre lita på kärnvapnens avskräckande effekt. Ryssland har startat ett fullskaligt krig mot Ukraina och riktat ett kärnvapenhot mot EU, Nato och USA om de blandar sig i striderna i Ukraina.

Nu måste FN gå till handling och kräva kärnvapennedrustning av samtliga medlemsstater efter Rysslands krigshandlingar i Ukraina. Fem stormakter, samtliga permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd har tillsammans med Indien, Israel, Nordkorea och Pakistan kärnvapen.

LÄS MER:Varningen: Putin kan använda kemvapen i Ukraina

Dessa kärnvapenmakter säger sig behöva kärnvapen för att hota en annan stat med vedergällning i händelse av ett angrepp med kärnvapen från denna stat. Flera incidenter under det kalla kriget visar att ett kärnvapenkrig kan utlösas av misstag och ett kärnvapenkrig leder till förändringar som hotar allt liv på jorden.

ANNONS

Därför måste hela världen demonstrera för fred och kräva nedrustning först och främst av kärnvapenmakterna.

Claes Thulin

LÄS MER:Vi måste stoppa Putins massmord med alla tänkbara medel

LÄS MER:Paus i samtalen om nytt Iranavtal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS