Förra veckan beslutade nästan alla politiker i Västra Götalandsregionens strategiska hälso- och sjukvårdsnämnd att inte att bygga ett nytt närsjukhus på Hisingen på grund av det ekonomiska läget. Hisingen med sina 165 000 invånare är i framtiden beroende av ett närsjukhus, eftersom Lundby specialistsjukhus är i dåligt skick och beräknas läggas ned 2027/2028.
Ett närsjukhus finns enligt min mening i ett relativt närområde och skall avlasta, i vårt fall Sahlgrenska, med dagkirurgi och sjukdomar som kräver specialistvård.
Från projektering till att ett närsjukhus är klart tar det cirka 20 år, marken på Wieselgrensplatsen finns och ett närsjukhus behövs. Under dessa år hinner det komma både hög-och låg konjunkturer, så det var ett mycket kortsiktigt beslut som politikerna tog.
Beslutet att inte bygga något närsjukhus påverkar hela Göteborg, eftersom alla med lättare specialistvårdsbehov måste remitteras till de två andra närsjukhusen, Angereds närsjukhus och Högsbo sjukhus i Västra Frölunda. Med ännu fler remisser blir remissgången ännu längre och därmed längre väntetider. Lång väntan skapar oro hos många patienter och många som behöver medicinsk hjälp kommer att söka sig till Sahlgrenskas akutmottagning och någon avlastning på SS blir det inte.
En stad med cirka 600 000 invånare och två närsjukhus som skall utföra alla ingrepp, som inte kan göras på vårdcentralen, inom en rimlig tid är en omöjlig ekvation.
Så som jag ser det är en god sjukvård en mänsklig rättighet, som skall ges till alla i Göteborg.
Politikerna, hur tänkte ni där?
Harriet Andreasson