Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Konfessionella skolor – nej tack

Det är dags att Sveriges politiker garanterar religions- och åsiktsfrihet i alla skolor, skriver Annette Norling.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Konfessionella skolor har per definition just en religiös grund. Livsåskådningen är grunden. Man ser till att eleverna undervisas i den livs-/världsåskådning som är skolans grundval. Annars vore det ju meningslöst!

Men svensk skola ska vara religiöst och politiskt obunden. Den ska erbjuda alla elever utbildning oavsett personliga övertygelser. Undervisningen ska baseras på samhällets demokratiska värdegrund med allt vad det innebär. Allas lika värde, åsiktsfrihet och yttrandefrihet samt personlig frihet är svensk skolas grundval. Elever ska ges möjlighet att själva ta ställning politiskt, religiöst och på andra områden utifrån saklig och bred kunskapsförmedling.

Hur i all sin dar kan det vara lagligt att driva konfessionella skolor i Sverige? De är ibland ett utmärkt sätt för vuxna att bedriva odemokratisk och auktoritär undervisning för barn.

Det är dags att Sveriges politiker garanterar religions- och åsiktsfrihet i alla skolor. Alla skolor ska vila på samhällets värdegrund rörande individens fri- och rättigheter.

Då kan man inte tillåta konfessionella skolor.

Annette Norling