Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen kan inte fortsätta göra miljardöverskott om det finns brister i skolan och omsorgen, menar skribenten.  Bild: Anders Hofgren
Kommunen kan inte fortsätta göra miljardöverskott om det finns brister i skolan och omsorgen, menar skribenten. Bild: Anders Hofgren

Kommunen ska inte göra överskott på våra pengar

Göteborgs stad måste tvingas förstå sin roll som förvaltare av skattemedel, skriver Leif Bigsten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Göteborgs kommun sätter rekord efter rekord vad gäller ekonomiska plusresultat. Den nya ledningen säger sig särskilt vilja stötta välfärden men säger samtidigt att de inte kan göra detta fullt ut för att inte budgeten har det utrymme som krävs. 2022 kommer att likt många tidigare år redovisa ekonomiskt överskott i mångmiljardklassen.

Parallellt med detta pratar Göteborgs stad kontinuerligt om social hållbarhet. Detta uttryck har blivit ett kommunalt mantra. Om kommunerna nu inte använder alla sina tillgängliga resurser för att förstärka och förbättra situationen inom vård, skola och omsorg är dock detta mantra till intet förpliktigande. Det blir bara en floskel.

Göteborgs stad prioriterar i dag en skattefinansierad ekonomi med marginal. Detta i stället för att aktivt arbeta för en verksamhet där man tar ut skatt för att svara upp mot de behov som finns. De borde också våga använda alla uttagna skattemedel fullt ut, utan rädsla för enstaka år med underskott.

Göteborgs stad måste tvingas förstå sin roll som förvaltare av skattemedel till nytta för de som betalar denna skatt och släppa rollen som någon slags ”låtsas-företagsledning”, som får hurrarop om den ekonomiska vinsten bara är tillräckligt stor.

Den bästa kommunen eller regionen är rimligtvis den som använt de skattemedel som inbetalats på ett så effektivt sätt att skattebetalarna fått en bra verksamhet som de kan räkna med. Att ha brister i verksamheten och samtidigt redovisa höga överskott är ett underbetyg till den politiska ledningen.

Leif Bigsten

LÄS OCKSÅ: Mer pengar till förskolan – efter hot om nedskärningar

LÄS OCKSÅ: Rädda välfärden från systemhotande nedskärningar

LÄS OCKSÅ: Extrabudget ska rädda kvar kulturstöd och biblioteksböcker