Barngrupperna i förskolan ska bli större! Hur tänker man som politiker? Har ni egna barn? ” Vi ökar med ett barn till, det märks inte så mycket, det är alltid någon som är sjuk”, tänker de förmodligen.
Men barn måste få identifiera sig med vuxna, och för det krävs att det får tillbringa tid med vuxna för att bli sedda, få bekräftelse, utveckla empati. Detta hjälper barnen att själva bli självständiga vuxna som kan ta bra beslut. Men det är tyvärr inte säkert att förskollärare hinner prata med alla barn under dagen.
Jag blir också bekymrad över att så få pratar om läget på fritidshem, där barn över sex år tillbringar en del timmar. Där är det också alldeles för få vuxna som ska ta hand om stora barngrupper. På flera ställen har personalen inte någon särskild utbildning för att jobba som fritidspedagog, som nu kallas lärare i fritidshem. I utbildningen ingår bland annat att lära sig om barns utveckling, konstruktiv konfliktlösning och att lägga upp utvecklingsplaner.
Vill vi i framtiden ha vuxna med empati och bra självkänsla måste man satsa på barnen redan nu. Det innebär bland annat att det ska finnas tillräcklig och utbildad personal på både förskolan och fritidshem. Vi kan stödja barn under uppväxttiden och försöka leda dem rätt tillsammans med föräldrarna.
Kommunen måste prioritera barnen i budgeten. Det måste få kosta när barnen växer upp. Det lönar sig i framtiden!
Eva Malm, alltid fritidspedagog
LÄS MER:Attenius (S): ”Går mot en vargavinter i svensk välfärd”
LÄS MER:Göteborgs bästa förskola – enligt föräldrarna
LÄS MER:Omänskligt att tvinga en femåring börja skolan utan en endaste kompis