OSBY 20211106 Brandman på plats och arbetar med en vindsbrand i ett flerfamiljshus på Hantverksgatan i Osby natten till söndagen. Branden startade i en lägenhet och spred sig sedan till vinden och taket. Foto Johan Nilsson / TT / Kod 50090
OSBY 20211106 Brandman på plats och arbetar med en vindsbrand i ett flerfamiljshus på Hantverksgatan i Osby natten till söndagen. Branden startade i en lägenhet och spred sig sedan till vinden och taket. Foto Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Kommunals svek gör att jag nu lämnar mitt jobb som brandman

Om inte 24-timmarsarbetpass får tillämpas inom räddningstjänst så kommer svensk räddningstjänst att tappa erfaren personal samt få svårt att rekrytera ny personal, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

I och med det nya avtalet som kommunal tecknat med SKR & Sobona så har kommunal återigen slagit ner en spik i kistan för svensk räddningstjänst gällande arbetstiderna. Kommunal är förbundet som säger sig företräda dess medlemmar men i arbetstidsfrågan sviker de räddningstjänsten återigen genom att vika sig för SKR & Sobonas tolkning av EU-direktivet.

Så sent som idag kom ett tydligt svar ifrån EU-Kommissionen gällande arbetstid. Enligt EU-kommissionens tolkning av rättspraxis medger EU-direktivet undantag från dygnsvilan för räddningstjänsten. Det enda villkor som ställs är att arbetstagaren får minst 22 timmar vila direkt efter avslutat dygnspass. Undantag får göras regelbundet i ordinarie verksamhet, utan andra restriktioner än kompensationsvilan.

ANNONS

Om inte 24-timmarsarbetpass får tillämpas inom räddningstjänst så kommer svensk räddningstjänst att tappa erfaren personal samt få svårt att rekrytera ny personal.

Det är dags att SKR & Sobona inser verkligheten!

En stolt brandman som nu tyvärr ser sig om efter annat jobb

ANNONS