Vi ska alla en dag dö, det är till 100 procent säkerställt, skriver insändaren.
Vi ska alla en dag dö, det är till 100 procent säkerställt, skriver insändaren. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kommer döden att sluta existera?

Det senaste året så har döden blivit allmän då vi matats med tal varje dag om antal avlidna och smittade i covid-19, skriver Mats Ödman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Hur många gör en kalkylerad risk varje morgon om man kommer att överleva dagen? Inte jag i alla fall. Vi tar ju en risk varje gång vi går ur sängen, sätter oss i bilen eller korsar ett övergångsställe.

Varje dag dör i genomsnitt cirka 250–260 personer i Sverige av någon orsak. För de flesta av oss är detta en privat sorg då en nära vän eller anhörig dör. Ibland händer stora katastrofer och då blir det mer en kollektiv sorg eller ett trauma.

Men det senaste året så har döden blivit allmän då vi matats med tal varje dag om antal avlidna och smittade i covid-19, utan att ha en minsta relation till talen. Bara att det är fruktansvärt att 49 eller 158 personer. Men ingen tänker på att döden är en del av våra naturliga liv.

ANNONS

Vi ska alla en dag dö, det är till 100 procent säkerställt.

Vad händer när pandemin är över? Ska vi då i tomrummet av smittade eller dödsfall i covid-19 matas med siffror om avlidna i cancer, drogpåverkade i trafiken eller misshandel i hemmen? Siffror som vi inte kan sätta i relation till en verklighet som vi inte känner till.

Hade vi matats med detta varje dag så hade samhället tillsatt gigantiska resurser för att minska dessa fall. Eller går vi bara tillbaks till ett ordinärt liv där döden slutar att existera?

Mats Ödman

LÄS MER:Åhlund: Distraherar mig från tankar på döden

LÄS MER:Inför ett betygssystem för alla delar av livet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS