Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska penningtvättslagen gäller och lagar ska följas, skriver insändaren. Bild: Erik Johansen/TT
Svenska penningtvättslagen gäller och lagar ska följas, skriver insändaren. Bild: Erik Johansen/TT

Kommer banken att fråga om politiska sympatier?

För att kunna behålla min bankkontakt ville banken få svar på några frågor. Det var inte litet banken ville veta, skriver insändaren Upprörd bankkund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nyligen fick jag en villkorad uppgift från min bank.

Det gällde att besvara några frågor på "ett par minuter". Svaren måste nå banken före den 2/5, annars kunde jag förlora min viktiga bankkontakt.

Svenska penningtvättslagen gäller och lagar ska följas, så jag satte igång att svara.

Den häpnadsväckande närgångna utfrågningen tog drygt en timme, detta inräknat telefonsamtal och uppgiftskontroller.

Det var inte litet banken ville veta. Utöver sedvanliga och självklara personuppgifter, gällde sysselsättning och arbetsgivare, relationer till USA, användande av uttag- och insättningsautomater, syftet men in- och utbetalningar, varifrån mina pengar kommer samt inte minst "syftet med din relation till banken". Då undrar jag, måste inte alla ha ett banknummer?

Hade jag varit en högt uppsatt politiker hade jag behövt meddela det, även om det är i lag förbjudet att efterfråga politisk hemvist.

Kanske kommer en fråga om politiska sympatier nästa gång man vill låta mig ta "ett par minuter" till en livsviktig enkät? Lagar kan ändras om det anses livsviktigt.

Den som lever får se och överraskningarnas tid är inte förbi.

Upprörd bankkund

LÄS MER: Nordea och Swedbank får lägst kundbetyg