Hur tänker Folkhälsomyndigheten med sina direktiv om pågående covid-19? Lymfsystemet är en viktig del av kroppens skydd mot infektioner och upprätthåller också vätskebalansen i kroppen.
Lymfsystemet består av flera delar: lymfa, en vätska som finns i kroppen, lymfkärl som transporterar lymfan, lymfkörtlar eller lymfknutor som suger upp en del av lymfan, tar hand om och förstör bakterier, virus och annat som kan vara skadligt för kroppen
Lymfkärlen är utbredda i hela kroppen och är kopplade till flera av våra viktigaste organ. Systemet har flera olika, väsentliga funktioner bland annat vätskebalansen där det tar det hand om och återleder utläckande lymfa (4 liter/dygn) och bildar lymfocyter (vita blodkroppar) som försvarar oss mot bakterier och andra mikroorganismer.
Med klokhet och fysisk aktivitet kommer vi att klara även denna epidemi!
Blodet cirkulerar med hjälp av en pump (hjärtat) medan lymfan saknar en pump. Istället pumpas lymfan runt när av våra kroppsmuskler spänns alternativt slappnar av. Myndigheterna rekommenderar oss att stanna hemma eller jobba hemifrån vilket kan innebära minskad muskelaktivitet. Den äldre befolkningen med stigande ålder och minskad fysisk aktivitet riskerar att få ett försämrat immunförsvar.
Detta behöver myndigheterna betona extra tydligt, särskilt med tanke på beslutet att jobba hemifrån där stillasittande kan motverka funktionen hos vårt immunförsvar. Kanske något för framtida forskning? Det positiva i att vara i rörelse och att motverka stillasittande är viktigare än någonsin för vårt immunförsvar.
I samband med lumpen 1957 vid I15 i Borås drabbades jag av virus-smitta. Mitt kompani bestod av 150 rekryter men vid en morgonuppställning var bara jag och ett tjugotal friska rekryter kvar. Resten, 130 personer hade drabbats av virussjukdomen ”Asiaten”. Hela regementet på cirka 1200 man var drabbat och en av regementets tre stora kaserner fick göras om till ”sjuka”.
Med klokhet och fysisk aktivitet kommer vi att klara även denna epidemi!
Bo Kjelltoft, Pensionerad efter 30 år vid Medicinsk Teknik Sahlgrenska sjukhuset
Läs också: Senaste nytt om det nya coronaviruset
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.