Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Närhetsprincipen innebär rena dumheterna, anser insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage
Närhetsprincipen innebär rena dumheterna, anser insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage

Knappast en närhetsprincip

Vi bor 500 meter från den skola i Högsbo vi sökt och inte fått plats på, istället har många andra som bor mycket längre bort fått en plats, skriver Svante Skoglund i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

15/5 Lika möjligheter att önska skola

8/5 Sexåringar får ta smällen när kommunen bestämmer

Nils Kaiser ger sken av det är närhetsprincipen som styrt förvaltningens placering av barn i förskoleklass. Det är inte sant.

Vi bor 500 meter från den skola i Högsbo vi sökt och inte fått plats på. Tjugoen av de femtio sexåringar som fått plats där bor längre bort än vi. Ett av dem bor mer än en halvmil bort, på Hisingen. Ett annat bor i Tynnered. Inget av barnen har kommit in med syskonförtur, enligt förvaltningen.

Vår sexåriga dotter har i stället fått plats på en skola som ligger 3,2 kilometer bort, uppe på Guldheden. Det kallas enligt beslutet ”en skolplacering nära hemmet”. Som orsak anger förvaltningen att det skulle kosta för mycket att bygga ut platserna på den sökta skolan. Visst – men det beror ju på att platserna fyllts av barn som bor mycket längre bort än vi.

Kallar du det närhetsprincipen, Nils Kaiser? Jag kallar det rena dumheterna.

Svante Skoglund

LÄS MER: Protestlistor mot skolvalet – barn gråter sig till sömns