Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mobil- och datoranvändandet står för en inte oförsvarlig del av utsläppen, skriver insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Mobil- och datoranvändandet står för en inte oförsvarlig del av utsläppen, skriver insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Klimatfrågan är komplex

Klimatprotesterna behövs som påtryckning. Så miljön behöver nog både plakatpolitik och teknik och info, skriver signmaturen Jan-E.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det klankas på Greta Thunberg, oftast från högerhåll där det oftast framhålls att vi behöver inget göra då andra länder står för de stora utsläppen. Plakatpolitik är ett vanligt argument och att man måste jobba med tekniken och forska.

Visst, jag tror dock att protesterna behövs som påtryckning. Ser vi till resan Sverige gjort de senaste 70 åren med industri, bilteknik, fjärrvärme, sophantering, husisolering etcetera så ser man att tekniken finns för de stora stegen.

Ett vanligt argument är vårt lilla bidrag till utsläppen då den egna livsstilen ifrågasätts. Vår och övriga rika världens konsumtion påverkar dock miljön, en enkel sak som marsipan står för en enorm vattenkonsumtion i de redan torra ställen där mandel växer, odla mat i stället. Billiga bomullskläder som används några gånger står också för mycket elände i de fattiga länderna, samtidigt hyllas företagen (aktiekursen).

Vad som behövs är info om miljön som helhet, att det som många säkert inte vet, inte ens den mest hängivne miljökämpe, är att mobil/datoranvändandet står för en inte oförsvarlig del av utsläppen.

Miljön behöver nog både plakatpolitik och teknik och info. Och mindre av fattiga länder med usla regeringar som sponsras av både höger- och vänsterkrafter beroende vilken politik landet råkar ha.

Jan-E