Vi har blivit fler och fler och vi vill använda mer och mer av jordens resurser, skriver insändaren.
Vi har blivit fler och fler och vi vill använda mer och mer av jordens resurser, skriver insändaren. Bild: Caroline Tibell/TT

Klimatet klarar inte fler människor på jorden

Somliga lever i den villfarelsen att elbilar är räddningen och att vetenskapen kommer att lösa alla miljöproblem, skriver Karl Kardos.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

I miljödebatten undviks ofta diskussionen om den största miljöbelastningen, nämligen den som beror på det ökande antalet människor på vår glob. Vi tycks inte vilja inse att allting har en gräns, även vår expansion. Användandet av kol, olja, gas och kärnkraft skulle inte vara något större problem om vi inte var så många.

Somliga lever i den villfarelsen att elbilar är räddningen och att vetenskapen kommer att lösa alla miljöproblem. Vetenskapliga framsteg har lett till motsatsen. Vi har blivit fler och fler och vi vill använda mer och mer av jordens resurser!

I en samarbetsrapport från FN framgår att befolkningsutvecklingen kommer att fortsätta öka och år 2100 passera 10,9 miljarder personer. Det bör observeras att från vår tideräknings början har jordens befolkning ökat från 300 miljoner till 7,7 miljarder. Kan vi fortsätta så här? Troligen inte!

ANNONS

Siffrorna är ungefärliga men tendensen är tydlig och borde väcka till eftertanke hos alla som vill minska den av människan alstrade miljöbelastningen. Jag anser att FN:s största uppgift borde vara att verka för en minskning av barnafödandet, i synnerhet i de fattiga länderna.

Karl Kardos, pensionerad tekniklektor

LÄS MER:Klimatbeskatta gärna allt som rör sig men lämna barnen i fred

LÄS MER:FN-rapport om klimatet: Ingen är säker

LÄS MER:MP begär särskild debatt om klimatet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS