Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg som stad har en lång relation med Kina, handeln med Kina under 1700-talet var väldigt betydelsefull för både vår stad och hela riket, skriver Henrik von Dahn. På bilden Ostindiefararen Götheborg i Kina sommaren 2006. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Göteborg som stad har en lång relation med Kina, handeln med Kina under 1700-talet var väldigt betydelsefull för både vår stad och hela riket, skriver Henrik von Dahn. På bilden Ostindiefararen Götheborg i Kina sommaren 2006. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Kina mer möjlighet än hot

Sverige och Kina har en lång historia av goda relationer och fredlig handel att se tillbaka på, låt oss fortsätta så, skriver Henrik von Dahn.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Kina har under den senaste tiden gått från att framstå som en möjlighet till att betraktas som ett hot. Det diskuteras till och med om Göteborg ska avsluta sitt vänskapsortsavtal med Shanghai.

Kina är självklart mer möjlighet än hot och har alltid varit det.

Det faktum att Kina i dag är en betydande spelare på världshandelns arena och med den ekonomiska makt som följer därav kan i sig kanske upplevas som ett hot. Den här utvecklingen är dock helt naturlig, då Kina till stor del av olika skäl missade den industriella revolutionen under 18- och 1900-talen som berikade Sverige och västvärlden.

Nu har Kina uppnått väldigt många ekonomiska mål och lyft 100 tals miljoner av sina medborgare ur relativ fattigdom med hjälp av reformer och handel. Det kan vi ju alla glädjas åt på olika plan. Den kinesiska medelklassen som vuxit fram har nu möjlighet att konsumera varor och tjänster som vi producerar. Glöm inte att det är handel och export som även levererar vår levnadsstandard.

Göteborg som stad har en lång relation med Kina, handeln med Kina under 1700-talet var väldigt betydelsefull för både vår stad och hela riket. Tänk bara på Sahlgren och Chalmers och andra donatorer med anknytning till handeln med Kina, utan den hade vår stad sett helt annorlunda ut.

Även i dag är Kina extremt viktigt för Göteborg men även för Sverige. Kanske är det som Dan Sten Olsson säger att Volvo personvagnar varit nedlagt om inte Geely tagit över.

Självklart ska Göteborg inte avsluta stadens vänortsavtal med Shanghai, det går inte att uppnå något om man bryter avtal och slutar kommunicera. Sverige och Kina har en lång historia av goda relationer och fredlig handel att se tillbaka på, låt oss fortsätta så.

Henrik von Dahn