Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Att koppla samman falska påståenden om Kina med vinter-OS i Peking är ett misstag som politiserar sportevenemang, vilket strider mot andan i den olympiska stadgan, och stör och äventyrar den globala utvecklingen i kampen för mänskliga rättigheter, menar Kinas ambassad. Bild: Heiko, Junge
Att koppla samman falska påståenden om Kina med vinter-OS i Peking är ett misstag som politiserar sportevenemang, vilket strider mot andan i den olympiska stadgan, och stör och äventyrar den globala utvecklingen i kampen för mänskliga rättigheter, menar Kinas ambassad. Bild: Heiko, Junge

Kina: Mänskliga rättigheter är inte en fin, tom slogan

Att koppla samman falska påståenden om Kina med vinter-OS i Peking är ett misstag, skriver Kinesiska ambassaden i Sverige i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

27/2 Stoppa OS i Kina 2022

Insändarskribenten påstår felaktigt att Kina systematiskt bryter mot FN:s stadga om mänskliga rättigheter liksom att Kina struntar i yttrandefrihet och demokratiska värden. Insändaren uppmanar också Internationella Olympiska Kommittén att ställa in OS i Kina 2022.

Faktum är att den kinesiska regeringen lägger stor vikt vid att skydda de mänskliga rättigheterna. Vi har en samlad strategi för att främja politiska, ekonomiska, kulturella och miljömässiga rättigheter för alla invånare.

Samtidigt implementerar vi samvetsgrant de internationella skyldigheter för mänskliga rättigheter som finns, och har en aktiv dialog där vi samarbetar med andra länder kring mänskliga rättigheter.

Att vara värd för vinter-OS i Peking är ett viktigt bidrag från Kina till den internationella olympiska rörelsen. Vintersportälskare över hela världen ser fram emot vinter-OS i Peking.

Förberedelserna för evenemanget går smidigt framåt och vi är övertygade om att vinter-OS i Peking kommer att bli ett underbart, extraordinärt och enastående olympiskt evenemang.

Mänskliga rättigheter är inte en fin, tom slogan. Att koppla samman falska påståenden om Kina med vinter-OS i Peking är ett misstag som politiserar sportevenemang, vilket strider mot andan i den olympiska stadgan, och stör och äventyrar den globala utvecklingen i kampen för mänskliga rättigheter.

Kinesiska ambassaden i Sverige

Redaktionens anmärkning: Kina är en enpartistat utan allmänna och fria val. Politisk opposition är inte tillåten. Enligt Human Rights Watch tystar de kinesiska myndigheterna människorätts-förespråkare, journalister och aktivister, och restriktioner på internet gör det svårt att få korrekt information om det kinesiska styrets policys och agerande.

Situationen för minoriteters rättigheter, särskilt muslimska uigurer, är enligt svenska regeringen mycket allvarlig. Ett stort antal människor har försatts i så kallade omskolningsläger.

Enligt Globalis index om pressfrihet, som mäts med utgångspunkt i bland annat censur, våld mot journalister, förtryckande lagstiftning, statliga mediamonopol och andra förhållanden som inverkar på mediernas frihet, så låg Kina på 78,9 jämfört med Sveriges 8,3 för 2019 (ju lägre siffra desto bättre).

LÄS MER: Så påverkas Tokyo-OS av coronapandemin

LÄS MER: Efter VM-skandalen: Så vill Lega stoppa ”sportwashing”