Både kommunens handläggare och patienterna är mycket nöjda med verksamheten, menar Jan Linde.
Både kommunens handläggare och patienterna är mycket nöjda med verksamheten, menar Jan Linde. Bild: Jonas Lindstedt

Katastrof att Stigbergskliniken försvinner

Om verksamheten vore dålig kan ju ett nytt upphandlingstillfälle vara en möjlighet. Men här är det den bästa verksamhet som erbjuds i Göteborg, skriver Jan Linde.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Nås av budskapet att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg väljer bort att köpa tjänster av Stadsmissionen på Stigberg. Och när jag lyssnar på ordföranden Johan Falk (M) hör jag honom göra dubbelfel.

Som jag uppfattat det, som aktiv i Västra Götalandsregionens arbetsgrupp för samverkan med det civila samhället, är intentionen att öka, inte minska samverkan med idéburet baserat välfärdsarbete. Inte minska och särskilt inte att välja bort en väl fungerande verksamhet.

Det andra felet är att tänka så här: Vi ska bara upphandla från det civila samhället om det är billigare än egen drift. Tanken med det civila samhället som utförare av välfärdstjänster är att tillvarata det extra mervärde som kan erbjudas i en idéburen verksamhet. Empati och volontär kraft. Även om det kräver samma resurser. Något som är naturligt.

ANNONS

Om verksamheten vore dålig kan ju ett nytt upphandlingstillfälle vara en möjlighet. Men här är det den bästa verksamhet som erbjuds i Göteborg. Kommunens handläggare och de aktuella patienterna är mycket nöjda med hur verksamheten bedrivs. Resultaten är bra! 40 år av uppskattad verksamhet!

LÄS MER:Stoppa nedläggningen av beroendevården i Olskroken

Jag tror att politikerna i nämnden också är lurade av sin förvaltning. Om man flyttar resursen till SU (Östras beroendevård) så kommer den att få högre kvalitet. För oss som är aktiva i arbetet med alkohol och annat substansberoende är det välkänt att den verksamheten lider av personalbrist och problem med kontinuitet i ledarskapet.

För oss i brukarrörelsen är det mycket vanligt att få uppleva att våra behov alltid får stå tillbaka när resurser ska fördelas. Handlar det kanske om synen på den missbrukande och beroende som människa. Nej, kommer Johan Falk att säga! Men vi är luttrade!

Jan Linde, ordförande i rådet för missbruksfrågor i Västra Götaland

LÄS MER:Forskare: Alla bör fundera över sitt drickande

LÄS MER:Coronaeffekt i beroendevård: "Mer ångest"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS